Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Изпитан Козунак на Конци

Изпитан Козунак на Конци

МариянаМарияна
Мастър Шеф
7734k2k7
Изпитан Козунак на Конци1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
180 мин.
Порции
10
"Предлагаме ви една страхотна и изпитана рецепта за козунак на конци - възползвайте се"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 1 ½ ч.ч
  • захар - 1 ч.ч. + ½ ч.ч. за поръсване
  • масло - 125 г
  • яйца - 5 бр.
  • жълтък - 1 бр.
  • олио - 1 с.л - за намазване на козуначетата
  • мая - 40 г
  • захар - 1 с.л + брашно - 1 с.л - за кваса
  • брашно - 1 кг за козунаци + 1 /2 ч.ч.
  • кора на лимон - 1 бр.
  • ванилия - 2 пакетчета на прах
  • масло - 6 с.л за намазване на формите
  • брашно - за набрашняване на формите
  • олио - 6 с.л за намазване на тестото и купата
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Рецептата е изпитана с годините и е много сполучлива. Козунаците стават вкусни и на конци, като се начупи.

В голяма тава си пресяваме 1 кг брашно за козунаци. Добавяме 2 прахчета ванилии. Разбъркваме с ръка, за да се смеси добре. Другата ½ - 1чаена чаша ни е нужна за доомесване и набрашняване на мястото, на което ще месим тестото.

Яйцата предварително си ги оставяме на стайна температура, маята, прясното мляко също. Маслото си го слагаме в купичка или чашка и го оставяме да се размекне. В голяма купа слагаме яйцата едно по едно /без жълтъка/ и разбиваме с бъркалка много добре. После слагаме захарта и пак разбиваме, докато стане пухкав крем и захарта се разтопи.

В брашната си правим кладенче и изсипваме яйчената смес. Затопляме малко прясното мляко и вътре натрошаваме 1 кубче мая. Към маята слагаме 1 с.л. захар и 1 с.л. брашно и разбъркваме. Оставяме на топло, покрито са кърпа, за да втаса, бухне нагоре и направи балончета.

Изсипваме го, като бухне и него в кладенчето при брашното. Изсипваме и една част от мекото масло. Настъргваме предварително измита кора на 1 лимон със ситно и тънко ренде за вкус и аромат на козунаците.

Прибавяме и кората вътре. Започваме да месим. На части, докато месим, изсипваме и другата част от маслото. Месим продължително. Набрашняваме си плота, върху който ще месим с брашно, и слагаме тестото отгоре. Месим продължително дълго време. Добре е тестото да се меси дълго. Става жълто, меко и пухкаво.

След като сме го омесили тестото, оформено като топка, го удряме в масата 20 пъти. Намазваме си купа с олио и слагаме тестото вътре, намазано и него с олио. Покриваме го с кърпа, а отгоре слагаме одеяло в много топла стая. Оставяме да втаса за 60 мин.

Като втаса добре, го слагаме пък върху плота, предварително набрашнен, и пак го омесваме за кратко. Делим го на 3 части. От всяка оформяме по три части. Всяка отделна част си правим фитил. Събираме началото на трите фитила, а краищата раздалечаваме и сплитаме плитка. Слагаме плитката в продълговата кексова формичка.

Формичката сме си я намазали с масло и набрашнили с брашно. Можем също да сложим само хартия за печене, ако искаме. Същото правим и с другите две топки тесто - разделяне, сплитане, оформяне на плитки.

Слагаме козуначените плитки една до друга. Покриваме с кърпа и покриваме с одеяло. Оставяме да втаса в много топла стая за 60 мин. Вече втасали 3 бр. плитки-козуначета ги намазваме с четка с яйчена смес.

В купичка слагаме 1 жълтък и 1 с.л. олио и разбиваме добре с виличка - това ни е сместа за намазване на козунаците. Ръсим със захар отгоре с около 1/2 ч.ч захар. Слагаме в загрята фурна и печем на 180°C. Слагаме ги в фурната на второ равнище. Моята е с четири такива. Под козунаците поставяме шоличка с вода. Водата спомага козунаците отдолу да не са с дебела препечена кора, стават и по меки също.

Като почнат да се понадигат и запичат, слагаме фолио, за да не изгорят и запекат прекалено. Вече почти готови, можем да махнем фолиото. Готови и изпечени, ги вадим и покриваме с кърпа.

Като поизстинат козунаците на конци, си режем или разчупваме. Стават вкусни и наистина на конци.

Козунаците втасват три пъти. От дозата стават 3 козунака.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Kazvam se Margarita ne sam anziana
02.04.2024 10:45
Анонимен
Анонимен
KAKVO PRAVISH SAS JELTACITE
02.04.2024 10:42
1
1
Дони Ники
Дони Ники
Изглеждат невероятно вкусни!
25.04.2022 16:14
1