Начин на приготвяне
За тези козунаци с лимонада вземаме си дълбок съд, като счукваме яйцата и добавяме захарта към тях.
Разбиваме много добре, като добавяме останалите продукти в следния ред, като след всяко добавяне на всяка една бъркаме с бъркалката.
След яйчената смес, добавяме и течния посладител, лимонова кора, кисело мляко, олио, лимонада.
Получава се смес към която добавяме 900 г от брашното, в което сме сложили и сухата мая.
Остава 100 г брашно, което добавяме постепенно, до получаването на хубаво и гладко тесто.
Доизмесваме тестото със свинска мас, като взимаме от нея по-малко, разтъркваме по дългите си и месим козуначеното тесто.
Месенето става, като разтягаме напред и връщаме назад.
Тестото покриваме със стреч фолио и оставяме да втаса.
След като е готово, без да примесваме, изваждаме върху плота, намазан с олио, и разделите на 2 части.
Всяка част, разделяме на още 3 части.
Към първата част си поставяме нарязаните на дребно локум и леко притискаме, като усукваме фитила.
На втория слагаме стафидите, които предварително сме накиснали във вода.
И на третия фитил - настърганата халва.
Усукваме трита фитила, а след това ги сплитаме.
Поставяме го във формата и оставяме пухкавия козунак да се надигне леко.
Отгоре пожелание поставяме и орехови ядки.
Намазваме с разбито яйце, поръсваме със захар или мокра захар и печем в козунаците с лимонада по рецепта на Ваня Джорджевич загряна фурна на 150 °C с вентилатор.
Коментари