Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Малки Питки»Питчици със сусам

Питчици със сусам

Dora GrozevaDora Grozeva
Помощник Готвач
1071k4239392
Питчици със сусам
Снимка: Dora Grozeva
1 / 6
11/02/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
55 мин.
Порции
5
"Мекички отвътре и с апетитна и много хрупкава коричка отвън - това са нашите питчици"

Необходими Продукти

  • прясна мая - 20 г
  • вода - 100 мл топла
  • кисело мляко - 300 г
  • олио - 100 мл
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • яйца - 1 бр.
  • брашно - около 800 г
  • яйца - 1 бр. за намазване
  • сусам - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята и захарта се разтварят в топлата вода. Добавят се няколко лъжици брашно, до получаването на гъста кашичша. Оставя се да се активира маята.

Към шупналата мая се прибавят другите продукти и се замесва мека тесто. Оставя се да почине около половин час.

Отпочиналото тесто се разделя на 12 части. От всяка една се оформя фитил с дебелина около сантиметър и половина. Усуква се, като се прави възелче и се оформя питката. Намазва се с разбитото яйце и се ръси обилно със сусам.

Готовите питки се нареждат в тава върху хартия за печене, като се оставя разстояние между тях. Оставят се да втасат за около час и се пекат в предварително затоплена на 180 градуса. Готовите питки са с приятен златист загар, мекички отвътре.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: