Фасул за душмани

Веселина ГърдеваВеселина Гърдева
Помощник Готвач
85455119321
Фасул за душмани1 / 2
17/01/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
135 мин.
Порции
6

Необходими Продукти

  • бял боб - 400 г
  • свински бут - 200 г
  • праз - 1 стрък
  • лук - 1 глава
  • червена чушка - 1 бр.
  • моркови - 2 бр.
  • доматено пюре - 100 г
  • брашно - 3 с.л.
  • червен пипер - 2 с.л.
  • масло - 30 г
  • чубрица - 1 щипка ронена
  • джоджен - 1 щипка
  • люти чушки - 1 бр.+ за украса
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фасулът се слага да ври до готовност заедно с червената чушка и един морков. Към тях се прибавят малко олио и малко сол. След като стане мек, се оставя настрана.

В друг дълбок съд се прави запръжката: лукът и празът се нарязват на ситно и заедно с нарязаното на кубчета месо + сол се запържват около 2-3 минути. Към тях се прибавя наситнения морков и се оставя да се задуши, като се закрие с капак. След около 1-2 минути се слага червеният пипер и веднага след това доматеният сок.

Към тази смес се слага брашното малко по малко, като постоянно се бърка. Добавя се малко от бульона, в който е врял фасулът, защото иначе става много гъста запръжка. От сока на боба малко по малко се дабавя към запръжката - така, докато тя не поеме половината от сока на фасула.

След това запръжката се изсипва при боба и останалия бульон и се слага на котлона да ври за около 10-тина минути.

Вече готов фасулът се обогатява с подправките - чубрицата и джоджена. Маслото се слага, след като гозбата се изключи от котлона, но е все още вряла.

Най-накрая се слага цяла лютата чушка (ако е прекалено люта, след 10 минути трябва да се изкара от манджата). След като се сложи в порция, се гарнира с друга чушка отгоре.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка: