Фин шоколадов мус

ИвеИве
Новак
947214
Фин шоколадов мус1 / 4
05/12/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
30 мин.
Порции
3
"Искате ли нещо сладичко, какво ще кажете за това шоколадово кремче с прясно мляко и яйца?"

Необходими Продукти

  • шоколад - 175 г натурален
  • прясно мляко - 1 с.л.
  • масло - 30 г
  • яйца - 4 бр.
  • пудра захар - 80 г
  • сол - 1 щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Шоколадът се начупва на парченца и се разтопява на водна баня с маслото и млякото. Щом се стопи, се маха от водната баня.

Жълтъците се прибавят един по един и тогава се прибавя захарта. Белтъците се разбиват на гъст сняг с 1 щипка сол. Към шоколада се прибавя част от белтъците и се бъркат енергично.

Прибавя се останалата част и мусът се бърка, докато не остане и следа от белтъците.

Финият шоколадовият мус се поднася студен и с настърган шоколад.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.6
516
47
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Моят мус не става и спазих всичко колкото и да бъркам никога няма да се сгъсти!
26.01.2022 17:31
дани недялкова
дани недялкова
този мус е много вкусенб
09.02.2014 16:47
1
анна
анна
изглежда по добре и по вкусно
04.12.2013 17:30
анна
анна
с какъв шоколад черен или млечен .
04.09.2013 14:39
3
2
Цеца Начева
Цеца Начева
Всъщност сега виждам че днес е първи април - затова подчертавам, че рецептата не е априлска шега. Освен това ако продуктите не са точно както е дадено, а с 20-30 гр. по-малко или повече, това не е беда, мусът пак става качествен. Същият се използва и при направата на торта "Гараш", ако има и шоколадови блатове.Добър апетит!
01.04.2013 11:41
2
Цеца Начева
Цеца Начева
Дами, ето ви истински шоколадов мус, от който навремето се правеха плезирите във фунийки (ако някой помни истинските "плезир"-и: Шоколадов крем за плезир:

І част: 100 гр. какао и 200 гр. пудра захар се разбъркват с малко вода до гъста кашичка.

ІІ част: 200 гр. пудра захар и 300 гр. масло се разбиват до побеляване до еднообразна смес. След това към нея се прибавят последователно шест жълтъка. Към получената съставка се прибавя първата.

ІІІ част: Шест белтъка и 2-3 пълни супени лъжици пудра захар се разбиват на твърд сняг. След това се прибавят към общата смес, като непрекъснато се разбъркват с миксер.
Това е доста като количество, но нищо не пречи да се направи и само половината. Става божествен мус. Да ви е сладко!
01.04.2013 11:31
9
Д
Д
Точно тук ще напиша моят отзив защото, съм опитвала доста от рецептите в този сайт и винаги има липсва нещо или са объркани количествата.!
01.04.2013 03:48
Танита
Танита
Наистина,моля по-бързо този,който го е писал да уточни!!!Колко мляко,сметаната кога ???Многоооооооооооо моля бързо кажете,искам да го приготвя,а не да чакам 10 дена!!!Без обиди!!!:):):)
21.02.2013 11:34
1
1
Татяна
Татяна
На тази рецепта нещо и липсма. В първото изречение пише добавете маслото и млякото, а млякото е само една СУПЕНА лъжица. Моля коригирайте я.
05.02.2013 21:43
Мария
Мария
И на мен не ми се получи :/
30.12.2012 19:50
az
az
сигурна ли си че това е цялата рецепта и не се слага разбита сметана накрая, за първи път от рецепта от нета нищо не ми се получи и го изхвърлих :(
30.12.2012 14:34
Венцислава
Венцислава
Страхотно е !
29.11.2012 11:38
Иве
Иве
да разбира се
28.11.2012 17:32
Юлия
Юлия
Много е хубаво,но ще стане ли с 80 гр. шоколад??
27.11.2012 19:09