Начин на приготвяне
За карамелената смес карамелизирайте половината захар с малко вода до получаването на златист цвят. Добавете половината сметана и бъркайте докато карамелът се разтвори.
След като се охлади, добавете 2 яйца и разбъркайте, прибавете половината брашно предварително смесено с ½ пакетче бакпулвер, отново разбъркайте.
За ваниловата смес разбийте другите две яйца със захарта и ванилията, добавете другите половини - сметана и смесените брашно и бакпулвер.
В кексова форма, постлана с хартия за печене, се излива първо ваниловата смес, а после карамелената с вилица направете въртеливи движения в една посока, за да се нашари кексът.
Поставете тавата в студена фурна и включете на долен реотан, след като кексът бухне се включва и горният, печете до готовност. Изстиналият кекс се залива с глазурата.
За глазурата карамелизирайте захарта с малко вода, прибавете прясното мляко, в което сте разтворили предварително брашното, бъркате докато заври.
Карамеленият кекс със сметана и прясно мляко е готов.