Начин на приготвяне
Поставете добре измитите зелени орехчета в буркан с винт, налейте ракията и поставете на слънце за 7 седмици.
Прецедете сместа и налейте предварително приготвения и охладен сироп от захарта и водата. Получената смес прецедете през филтърна хартия и налейте в стъклени бутилки.
Орехчетата се събират от края на май до средата на юни. Този ликьор може да се пие като аперитив вечер по малко, има и лечебно действие (профилактично).
Можете да го пиете и на супени лъжици по 1 с.л. 3 пъти на ден преди хранене.
Но ако възнамерявате да пиете ликьора единствено с лечебна цел, тогава си го пригответе без захарния сироп, като тинктура.
Ликьорът от зелени орехчета с домашна ракия е много полезен.
Подходящ за подобряване на метаболизма, стомашно-чревни проблеми, настинки, болки в бъбреците, пикочо-половата система, дизентерия, противопаразитно и при дефицит на йод.
Противопоказания – не се препоръчва за хора в напреднала възраст, при екзема и псориазис – може да предизвика влошаване на състоянието, Базедова болест, Хипертиреодизъм, повишено съсирване на кръвта, заболявания на стомаха и панкреаса в остра фаза, бременни, кърмачки и деца.