Начин на приготвяне
Цвеклото се почиства от листата, срязва се на две и варим в подсолена вода 20 минути.
Изважда се, обелва се кората и нарязваме на едри резени или кубчета. Нарежда се в буркан с винтова капачка.
Сипва се оцетът в буркана, долива се с водата от варенето и после се сипва течността в подходящ съд да се загрее маринатата, като се добавя сол и захар.
Вари се колкото да се разтопи захарта и солта, леко се охлажда и заливаме свареното цвекло в буркана, като най-отгоре се покрива с клонки копър и скилидки чесън.
Затваря се с капачка и съхраняваме в хладилника за бърза консумация. Ако искате за зимата трябва да се завари буркана за 10-15 минути.
Така през зимата ще имате от маринованото червено цвекло в буркани за салати, сарми, супи и други ястия!