Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Други десерти»Варено жито за помен

Варено жито за помен

Яница НиколоваЯница Николова
Мастър Шеф
5403k9436
Варено жито за помен2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
75 мин.
Порции
6
"Рецепта за варено живот, с което да почетете паметта на близките си хора"

Необходими Продукти

  • жито - 1/4 пакетче от 500 г (грухана пшеница)
  • ванилия - 3 бр. на прах
  • канела - 1 ч.л.
  • чаени бисквити - 3 - 4 бр., какао
  • лимони - 1/2 бр. само кората
  • орехи - около 1/2 ч.ч. натрошени
  • пудра захар - 4 - 5 с.л.
  • Още
  • чаени бисквити - за отгоре
  • кокосови стърготини - или бонбони
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Житото се накисва от вечерта във вода, на другия ден се слага във вода и се сварява до разпукване на зърната.

Отцежда се в гевгир и се измива под течаща студена вода, слага се на кърпа да попие излишната вода.

После се слага в купа и се добавят орехите, настърганите на ситно лимонови корички, пудрата захар, ванилиите, канелата, натрошените на ситно бисквити.

Разбърква се добре и се насипва в подходящи чашки или др. Отгоре се украсява по избор, например с бисквита и кокосови стърготини.

Житото приготвено по този начин има много приятен лимонов аромат.

Виж също как се приготвя варено жито и колко вода се слага на житото.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
И при мен се получи, благодаря!
25.04.2024 21:33
Анонимен
Анонимен
Благодаря ви, получи се перфектно
03.04.2023 20:47
1
Анонимен
Анонимен
Благодаря!
13.01.2023 02:18