Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Свинско месо»Свинско печено»Джолан с прясно зеле в глинен гювеч

Джолан с прясно зеле в глинен гювеч

Джолан с прясно зеле в глинен гювеч2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
90 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
180 мин.
Порции
8

Необходими Продукти

  • джолани - 2 - 3 бр.
  • прясна зелка - 1 бр.
  • домати - 2 - 3 средно големи червени или от буркан
  • дафинови листа - 1 - 2 бр.
  • черен пипер - 1/2 ч.л. смлян
  • червен пипер - 1/2 с.л.
  • магданоз - 1/2 връзка или копър (кой както предпочита)
  • олио - 80 мл (може и мас или сланина)
  • вода - 1 в.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Джоланите се почистват от ципи и се измиват, попиват се с домакинска хартия или кърпа.

В голям гювеч се слагат джоланите, 40 мл от олиото и

1/2 от водата, посолява се.

Гювечът се пъха в студена фурна и тогава се включва. Задушава се 40 мин. Зелката се нарязва и се претрива с доматите (аз ползвам от буркан - по-лесно е), настъргани на ренде.

Задушаваме с другите 40 мл олио и 1/2 от водата, черния пипер, дафиновия лист за 10 мин.

Изваждаме гювеча и пробваме месото, трябва да е почти готово. Към зелето се добавя червеният пипер и се изсипва върху джоланите, поръсва се с наситнените зеленийки и се захлупва с капака.

Пече се още 40 мин в загрятата фурна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: