Начин на приготвяне
Измийте и подсушете джолана, обтрийте го добре с предварително смесените черен пипер и кимион.
В тенджера налейте малко от олиото и го нагрейте, пуснете джолана да се пържи от всички страни да красив кафяв загар.
Извадете готовия на цвят джолан и го поставете в чиния. Нарежете зелето на ситно, поръсете със сол и с ръце намачкайте добре.
В същата мазнина запържете ситно нарязаните лук и моркови на малки кубчета, запържете за кратко и прибавете зелето, оставете да се задуши за около 10 минути.
Премахнете тенджерата от котлона и прибавете ситно нарязаните чесън, магданоз и целина. Добавете доматеното пюре, зърната бахар, и налейте олиото, разбъркайте добре.
В гювеч сипете 1 пръст от зелето по дъното и разпределете равномерно. Поставете джолана в средата на гювеча, а от страни попълнете със зелето.
Налейте 2 ч.ч. гореща вода и затворите капака на гювеча, поставете го в студена фурна. Включете фурната на 200 градуса и печене за около 2 часа - до готовност на месото.
Свинският джолан с прясно зеле в гювеч е готов.