Начин на приготвяне
Зелето се почиства от външните листа, измива се и се разрязва на четвъртинки.
Отстранява се кочанът и зелето се нарязва на парчета с дебелина около 2 сантиметра. Поръсва се с малко сол и леко се разбърква.
На среден котлон се загрява олио в дълбока тенджера. Добавя се нарязаният на ситно лук и морков. Пържи се 5 минути, като се разбърква от време на време. След това се добавя и наситнените скилидки чесън.
След като лукът и чесънът се позапържат и поомекнат се добавя и нарязаното зеле.
Добавят се грахът, солта, лютата чушка и 2 с. л. вода. Котлонът се увеличава на максимум. Ястието се задушава десетина минути, като се разбърква често.
Готовото зеле трябва да бъде меко и хрупкаво.
Преди поднасянето се поръсва с черен пипер, кимион и ситно нарязания магданоз.
Може да се поднесе като гарнитура към скара или като самостоятелно ястие.
Пърженото Зеле с Грах е готов.
Ако ти харесва тази рецепта, опитай и предложенията ни за зеле на фурна и постно зеле.