Начин на приготвяне
В 1/2 чаша топло мляко се размива маята и се добавя още 1 1/2 чаша мляко, чрез бъркане се добавят 2 водни чаши брашно от елда.
Всичко се поставя в емайлиран съд - тенджера, която се покрива с кърпа и се поставя на топло, за да увеличи обема си 2-3 пъти. Щом така приготвеният квас е шупнал, тоест увеличил обема си 2-3 пъти, му се добавя останалото брашно, мляко и сол.
Разбърква се хубаво с дървена лъжица, трябва да е еднородно. Отново се покрива, за да втаса втори път и пак да удвои обема си. След като тестото е шупнало втори път, то е готово за пържене. Блините се пържат в малък тиган. Най-добре е тестото да се изсипва в тигана с дървен черпак.
Ако ви се стори, че тестото е гъсто добавете малко мляко, като се отделя от тестото малко и се смесва с млякото и после с останалото тесто (обезателно трябва да е топличко млякото), и пак се завива с кърпа за 10-15 мин.
Обезателно е само с кърпа да се завива, а не с капак, защото трябва да диша тестото.
За подмазване на тиганчето се слага 1 ч.л. масло или олио, но с маслото са по-вкусни, а може и двете мазнини да се редуват. Приготвените блини се сервират с черен или червен хайвер.