Начин на приготвяне
Първо, подготвяме продуктите за блините. За целта пресяваме в купа сухите съставки - двата вида брашно, сухата мая и солта. Разбъркваме добре.
В две купички разделяме белтъците от жълтъците. В касерола затопляме леко сметаната и прясното мляко. Сваляме от огъня сместа. Към нея прибавяме разбитите жълтъци. Смесваме сухите съставки с течните до хомогенност.
Покриваме купата със стреч фолио и оставяме на топло 30 минути.
Разбиваме белтъците на сняг и ги смесваме внимателно с тестото.
Отново покриваме съда и оставяме тестото да почине на топло около 1 час.
През това време включваме фурната и подготвяме хайвера. Измиваме патладжана. Подсушаваме го и ги поставяме в тавичка, покрита с хартия за печене. Надупчваме го на няколко места.
Обелените 3 скилидки чесън режем на филийки. Шпиковаме с тях надупчените места в патладжана. Печем на 220 градуса до готовност - около 55 минути.
Достатъчно време да изпържим пухкавите блини. Загряваме мазнината и сипваме по лъжица от сместа. Изпържваме до златисто и ги поставяме върху домакинска хартия.
Обелваме изстиналите патладжани. Нарязваме ги на ситно заедно с печената пиперка. Към сместа прибавяме 2 скилидки пресован чесън, смлените орехи /запазваме 1 с.л. от тях/, растителна мазнина и малко магданоз. Овкусяваме с оцет и сол на вкус.
Поднасяме блините с лъжица от патладжаненият хайвер, поръсваме с орехи и черен сусам за контраст.
Останалата пиперка режем на ивици и аранжираме макови цветчета от нея.
Поръсваме ги със сусам и поставяме тичинки от грах и царевица.