Gotvach.bg»Рецепти»Паста»Леща Болонезе върху паста

Леща Болонезе върху паста

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Леща Болонезе върху паста
Снимка: marcheva14
1 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
65 мин.
Порции
4
"Топ предложение за вегетарианци - паста с леща Болонезе"

Необходими Продукти

  • паста - 200 г лингуини
  • зехтин - 5 с.л.
  • лук - 1 голяма глава
  • целина - около 3 стръка
  • печурки - 300 г
  • сол - 1 ч.л.
  • черен пипер - 1 ч.л.
  • червено вино - 120 мл сухо
  • чесън - 3 пресовани скилиди или нарязани на люспи
  • домати - 400 г плътни, на кубчета от консерва
  • моркови - 2 бр.
  • доматено пюре - 55 г
  • бульон - 500 мл зеленчуков
  • леща - 200 г кафява
  • босилек - 1/2 ч.л. сух
  • риган - 1/2 ч.л. сух
  • розмарин - 1/2 ч.л. сух
  • магданоз - пресен за поръска
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Зеленчуците се нарязват на ситно. Гъбите се обелват, остранява се пънчето и се нарязват на филийки. В дълбока тенджера се загрява зехтинът. Прибавя се наситнен лук, разбърква се за 2-3 мин., докато омекне.

Прибавят се морковите нарязани на кубчетга, задушават се за 1-2 минути и се прибавят наситнените стръкове селъри. Разбърква се и се прибавят гъбите, нарязани на филийки. Посолява се със сол и черен пипер. Оставя се да се задушава на умерен котлон, докато изври напълно водата от зеленчуците.

Когато сместа вече е суха се излива виното, разбърква се и се оставя за минута-две да се изпари, прибавя се пасиран чесън, доматената паста, доматите от консерва, налива се зеленчуков бульон, лещата, сухите билки - босилек, риган, розмарин и щипка сода за хляб.

Разбърква се и се оставя на котлона, докато се свари лещата около 40-50 мин. или докато стане наполовина, трябва да е по-суха, повече като яхния.

Пастата е по избор, може да са спагети, или дребна паста или да са начупени кори за лазаня. Сварява се според указанието.

Сервира се в дълбока чиния, като се сипва от пастата и се залива с 1 черпак от лещата. Поръсва се с магданоз. Наситнен магданоз сервирам в отделна купичка и всеки сам си сервира, по избор е.

За паста избрах лингуини на Barilla, но в оригиналната рецепта е показано да се начупват кори на големи парчета за лазаня, по избор е.

Самата леща, така сготвена, с толкова много подправки, има разкошен вкус и аромат и е много подходящо да се предложи и италианска Фокача за разнообразие, както показвам и на снимките.

Рецепта за оригинална италианска Фокача с розмарин и морска сол е публикувана в сайта на Готвач БГ.

Лещата Болонезе върху паста е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: