Начин на приготвяне
Бобът се накисва от вечерта. Изплаква се. Залива се с вода, изчаква се да кипне и водата се изхвърля. Отново се залива с 2 л вода. Добавят се лукът, нарязан на дребно, и морковът, нарязан на малки кубчета.
Вари се, докато бобът омекне.
Доматите се режат на малки кубчета, чушките се почистват от семето и се режат на дребни парченца.
Листата на джоджена, магданоза и целината се отделят и се режат на ситно, а стеблата се запазват цели и се завържват с конец.
Към сварения боб се прибавят олиото, доматите, чушките и завързаните с конец стебла на подправките, след което се овкусява със солта. Чорбата къкри на тих огън около 30 минути под капак.
В края на варенето се изваждат стеблата и се добавят нарязаните листа от пресни подправки. Боб чорбата къкри още 2-3 минути, след което се сервира боб чорба по манастирски с усмивка.