Начин на приготвяне
Тази рецепта е за всички, които обичат шкембе чорба. Вярвам, че веднъж опитана, ще ви стане любима, както беше в моя случай. Най-важното е да си осигурите качествено телешко шкембе и език и добре да ги сварите. Останалото е фасулска работа. Има и полуфабрикати, но аз лично не ги препоръчвам.
Хубаво измийте телешкото и езика и ги сварете по отделно в тенджера под налягане с няколко зърна бахар и дафинов лист. Ако ги варите в обикновена тенджера с капак, ще отнеме няколко часа. Веднага след сваряването, още докато езикът е топъл, го обелете.
Нарежете езика и шкембето на парчета. Овкусете ги със сол и черен пипер на вкус и ги прехвърлете в тавичка или керемида (ако е в керемида, трябва да ги разпределите в две керемиди).
В титан загрейте 2 супени лъжици олио и добавете маслото. Пуснете обелените скилидки чесън цели, леко разцепени на две, в маслото да се запържат и да си пуснат аромата. Когато станат златисти, ги прехвърлете в керемидите (или в тавичката).
Пуснете в маслото за около 5 минути измитите и нарязани на не много тънки ивички гъби да се позадушат. Добавете и лютите чушлета. Накрая изсипете чашата бяло вино и посолете. Оставете да покъкри още 5 минути на по-слаб котлон, като разбърквате периодично.
Прехвърлете гъбите при езика и шкембето, разбъркайте и сложете в студена фурна да се пекат за около 25-35 минути на 160 градуса. Когато е готово, поръсете с настъргания кашкавал и върнете във фурната, да се запече и кашкавалът за още 5-10 минути (само на горен реотан).
Гарнирайте биреното мезе с резени домати и стрък магданоз.
Телешкият език и шкембе по манастирски са мнгоо вкусни.
Коментари