Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Кекс с червено вино

Кекс с червено вино

Кекс с червено вино
Снимка: Албена Асенова
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
65 мин.
Порции
8
"Не се налага да избирате между парче кекс или чаша вино, защото този десерт съчетава и двете"

Необходими Продукти

  • масло - 125 г
  • кафява захар - 180 г
  • захар - 150 г бяла
  • яйца - 3 бр.
  • брашно - 200 г
  • портокали - 1 бр.
  • червено вино - 250 мл
  • какао - 60 г
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • сода бикарбонат - 1/4 ч.л.
  • сол - щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Омекналото краве масло се разбива с двата вида захар на пухкава и бяла смес.

Едно по едно се прибавят яйцата и настърганата кора на един портокал. Брашното се пресява в купа, в която се прибавят какаото, содата, бакпулвера и солта.

Разбъркват се и се размесват добре. Към маслено-яйчената смес се прибавят на порции сухите съставки и виното, като се редуват.

При добавяне на виното сместа изглежда като пресечена. Форма за кекс се намазва с масло и поръсва с какао.

Кексовото тесто се изсипва във форма и се пече в предварително загрята на 180 градуса. Готовността на десерта се проверява с клечка, като тя трябва да излезе суха.

След като е готов, кексът се оставя във формата за около петнайсет минути леко да се охлади, едва тогава се изважда от нея. По желание може да се залее с шоколадова глазура или друго.

Кексът с червено вино е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: