Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Парфе»Парфе с чиа и сладко от боровинки

Парфе с чиа и сладко от боровинки

Парфе с чиа и сладко от боровинки
Снимка: Росица Петрова
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Общо
30 мин.
Порции
8
"Изкушението днес идва под формата на ефектен и много свеж десерт с чиа и сладко от боровинки"

Необходими Продукти

  • за блата
  • бисквити - 200 г (чаени)
  • масло - 100 г
  • ядки - 50 г по избор (орехи, бадеми, лешници)
  • за крема
  • заквасена сметана - 800 г
  • чиа - 2 - 3 с.л.
  • захар - 6 с.л.
  • сладко от боровинки - 4 с.л.
  • желатин - 2 пакета по 10 г
  • лимонова кора - кората на 1/3 лимон
  • за украса
  • мента - прясна
  • боровинки - пресни
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Изберете бисквити по ваш вкус. Единственото условие е да са ронливи. Смелете ги в блендер на фини трохи. Ядките нарежете на едри парчета. Разтопете маслото.

Във форма със свалящ се борд (20 см) сложете смлените бисквити, ядките и маслото. Разбъркайте и оформете блат, като притискате с лъжица. Сложете в хладилника за 30 минути.

Смесете 400 г заквасена сметана с 4 с.л. захар, 2-3 с.л. чиа и лимоновата кора. Разбъркайте и оставете за 30 минути.

Накиснете 1 пакет желатин в 50 мл студена вода. След 10 минути го поставете в съд на водна баня, за да се втечни. Прибавете го към заквасената сметана и разбъркайте.

Извадете блата от хладилника и залейте с получения крем. Върнете в хладилник за 1 час.

Смесете другите 400 г заквасена сметана с 2 с.л. захар и сладкото от боровинки.

Пригответе втория пакет желатин по същия начин и го смесете със сметаната и сладкото.

Залейте го върху стегналия вече крем и отново сложете в хладилник за 2-3 часа.

Украсете парфето със свежи листа мента или пресни боровинки.

Получава се много свеж и ефектен десерт.

Парфето с чиа и сладко от боровинки е готово.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: