Начин на приготвяне
Изберете бисквити по ваш вкус. Единственото условие е да са ронливи. Смелете ги в блендер на фини трохи. Ядките нарежете на едри парчета. Разтопете маслото.
Във форма със свалящ се борд (20 см) сложете смлените бисквити, ядките и маслото. Разбъркайте и оформете блат, като притискате с лъжица. Сложете в хладилника за 30 минути.
Смесете 400 г заквасена сметана с 4 с.л. захар, 2-3 с.л. чиа и лимоновата кора. Разбъркайте и оставете за 30 минути.
Накиснете 1 пакет желатин в 50 мл студена вода. След 10 минути го поставете в съд на водна баня, за да се втечни. Прибавете го към заквасената сметана и разбъркайте.
Извадете блата от хладилника и залейте с получения крем. Върнете в хладилник за 1 час.
Смесете другите 400 г заквасена сметана с 2 с.л. захар и сладкото от боровинки.
Пригответе втория пакет желатин по същия начин и го смесете със сметаната и сладкото.
Залейте го върху стегналия вече крем и отново сложете в хладилник за 2-3 часа.
Украсете парфето със свежи листа мента или пресни боровинки.
Получава се много свеж и ефектен десерт.
Парфето с чиа и сладко от боровинки е готово.