Лесни мекици по стара рецепта

Мария СимоваМария СимоваГуру115958108914
28/07/2018
"Стара и изпитана рецепта за мекици, които се приготвят толкова лесно, че нямате извинение да не ги опитате "
Приготвяне20 мин.
Готвене30 мин.
Общо50 мин.
Порции16
Сготви+1 точка
25 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо90 165
  • Преглеждания за месеца167
  • Преглеждания за седмицата107
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена25

Необходими Съставки

  • за тестото
  • яйца - 1 бр.
  • топла вода - 400 мл
  • сол - 1 с.л. равна
  • мая - 1 кубче прясна (42 г)
  • брашно - 800 г
  • допълнително
  • сирене - за поръсване
  • олио - за пържене
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Натрошете маята и я разтворете в половината част топла вода, оставете покрита с чинийка за около 10 минути.

В купа пресейте брашното, оформете кладенче в него и прибавете солта, чукнете яйцето и добавете шупналата мая и останалото количество вода.

Започнете замесването, като в началото бъркате с лъжица (докато е възможно), а после доомесете с ръце до много меко, но нелепнещо тесто по ръцете. Поставете тестото в набрашнената купа, поръсете с малко брашно и го оставете да удвои обема си.

Върху обилно набрашнен плот обърнете тестото, без да го премесвате, с ръце разтеглете тестото на кора (колкото е възможно по тънка) на правоъгълен лист.

Намажете листа с олио и настържете сирене отгоре. Навийте листа на руло и нарежете рулото на парчета с дебелина 1 см, всяко парче леко разтеглете и ги наредете върху плота поръсен с брашно.

Нагрейте повечко олио и пържите така оформените мекички от двете страни до златисто кафяв цвят.

Рейтинг

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар