Начин на приготвяне
Натрошете маята и я разтворете в половината част топла вода, оставете покрита с чинийка за около 10 минути.
В купа пресейте брашното, оформете кладенче в него и прибавете солта, чукнете яйцето и добавете шупналата мая и останалото количество вода.
Започнете замесването, като в началото бъркате с лъжица (докато е възможно), а после доомесете с ръце до много меко, но нелепнещо тесто по ръцете. Поставете тестото в набрашнената купа, поръсете с малко брашно и го оставете да удвои обема си.
Върху обилно набрашнен плот обърнете тестото, без да го премесвате, с ръце разтеглете тестото на кора (колкото е възможно по тънка) на правоъгълен лист.
Намажете листа с олио и настържете сирене отгоре. Навийте листа на руло и нарежете рулото на парчета с дебелина 1 см, всяко парче леко разтеглете и ги наредете върху плота поръсен с брашно.
Нагрейте повечко олио и пържите така оформените мекички от двете страни до златисто кафяв цвят.
Коментари