Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Гювеч»Боб в гърне на жар

Боб в гърне на жар

Atanas DjananovAtanas Djananov
Новак
1
Боб в гърне на жар1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Общо
15 мин.
Порции
8

Необходими Продукти

  • боб - 500 г. бял фасул
  • моркови - 2 - 3 големи
  • лук - 1 - 2 глави кромид
  • свинско месо - 250 г. пушени гърди
  • джоджен - 1 ч.л.
  • люти чушки - 1 стрита суха люта чушка
  • олио - 3 - 4 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Боба се накисва от вечерта във вода и една, в която се добавя 1 ч.л.сода. На следващия ден изливаме и измиваме обилно под течаща вода. Сипваме боба в гърнето и прибавяме нарязаните на дребно моркови, кромид лук, пушените гърди и ситно стритата люта чушка.

Сипваме вода и олио и поръсваме с джоджена. Гърнето закачаме на триъгълна стойка. Стойката се поставя над огнище, в което сме наклали огън и се е образувала силна жар. Гърнето да е близо до жарта но да не опира в нея. Оставяме така 6-7 часа да къкри.

За целта ни е необходимо да разполагаме с глинено гърне от тези които можем да използуваме и при готвене на котлон.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.1
53
42
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Георгиев
Георгиев
За 6-7 часа няма ли да изгасне жарта в това огнище, може би постоянно трябва да се поддържа огън ? Или да е в пещ ?
08.09.2015 11:32
1