Начин на приготвяне
Почистваме хубаво гълъба, измиваме го и го осоляваме. С тънък конец завързваме краката към тялото.
Покриваме гълъба с нарязаната на тънки филийки сланина и отново я фиксираме към тялото му с конец. Загряваме мазнина и го пържим в дълбока тенджера от всички страни до зачервяване.
Прибавяме нарязаните на ситно зеленчуци, оставяме ги да се позапържат, след което наливаме бялото вино. Овкусяваме с мерен пипер и малко магданоз
Оставяме ястието да се вари на тих огън около 1 час, до сгъстяване на соса. Изваждаме внимателно гълъба, освобождаваме от канапа, слагаме в голяма чиния и отгоре поливаме с малко от соса.
Поднасяте ястието с гарнитура от грах с масло и/или салата по избор.