Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Дивеч»Еленско месо с грах и пресни картофи

Еленско месо с грах и пресни картофи

Еленско месо с грах и пресни картофи
Снимка: Стоянка Русенова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
150 мин.
Общо
170 мин.
Порции
4
"Еленското си е еленско - дори не е нужно да ви го хвалим"

Необходими Продукти

  • еленско месо - 1.50 кг
  • лук - 2 глави
  • домати - 300 г от консерва белени
  • картофи - 4 бр. едри
  • грах - 1 пакет
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • черен пипер - щипка - две
  • сол - на вкус
  • за варенето на месото
  • вино - 1 ч.ч. бяло
  • дафинов лист - 1 бр.
  • черен пипер - 6 зрънца
  • за маринатата
  • бяло вино - 1 ч.ч. бяло
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • вода - 1 ч.ч.
  • захар - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Еленското месо измиваме и нарязваме на парчета.

В дълбок съд си смесваме всички съставки за марината за дивеч и заливаме с нея месото, като го оставяме за 4-5 часа.

Когато изтече времето, вадим от марината, измиваме добре и го поставяме в тенджера със студена вода и оставяме да се вари.

Добре е да ползваме тенджера под налягане, защото в нея става по-бързо.

Аз ползвах точно такава тенджера.

След 10 минути изваждаме месото, изсипваме водата и прибавяме нова, като добавяме бялото вино, черния пипер, дафиновия лист, солта и малко мазнина, затваряме капака и варим до готовност.

Това отнема почти 2 часа.

През това време си измивамепресните картофи и нарязваме на полумесеци, както и лука.

Задушаваме лука в мазнина и няколко лъжици вода.

Към лука добавяме картофите и оставяме за кратно на бавен огън.

Добавяме и граха като разбъркваме и прибавяме червения пипер и белените домати, като похлупваме за още 10 минути.

Поставяме месото и сипваме 2 чаши от бульона разбъркваме леко и оставяме за още 20 мин вкусната гозба.

Поднасяме еленското месо с грах и пресни картофи, докато е още топло самото ястие

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Здравейте, благодаря за рецептата. Имам еленско месо и идеята ви за грах и картофи много ми хареса. Обаче, как така 2 часа на високо налягане след началното 10 минутно завиране? Бихте ли пояснили моля Ви? Аз ще ползвам Instant Pot. Благодаря предварително!
26.12.2023 11:48