Начин на приготвяне
Подправяме свинския джолан със сол, черен и червен пипер. Поливаме го с олиото и го намазваме с доматеното пюре.
Овкусеното месо слагаме в дълбока тава, а около него нареждаме почистените и нарязаните на едро зеленчуци. Заливаме ястието с около 500 мл вода или телешки бульон, завиваме с фолио и задушаваме около 2 часа във фурна, предварително загрята на 220 градуса.
Изваждаме ястието от фурната. Отстраняваме фолиото и внимателно обезкостяваме задушения джолан. Добре почистените гъби ги нарязваме на филийки и ги задушаваме до омекване в сгорещен зехтин, като леко ги посоляваме.
Към тях прибавяме нарязаните на ивички кисели краставички и пресования чесън и задушаваме още 4-5 минути. В съда с гъбите и краставичките слагаме задушеното свинско месо и отново задушаваме за още около 5 минути. Отстраняваме капака, заливаме с 1-2 черпака от бульона и овкусяваме със сол и черен пипер.
Връщаме всичко обратно в тавата, поръсваме с настърган кашкавал и запичаме до готовност на кашкавала.
Задушен джолан за истински ценители.
Коментари