Задушен джолан

IlariaIlaria
Мастър Шеф
2k3k31
Задушен джолан1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
140 мин.
Общо
155 мин.
Порции
4
"Хубавите работи стават бавно, това с пълна сила важи и за Свинския джолан"

Необходими Продукти

  • джолан - 1 бр. преден, около 600 г
  • картофи - 3 бр.
  • моркови - 2 бр.
  • гъби - 300 г пресни манатарки
  • кисели краставички - 200 г
  • чесън - 1 - 2 скилидки
  • доматено пюре - 2 ч.л.
  • кашкавал - 100 г
  • олио - 100 мл
  • зехтин - 3 с.л.
  • черен пипер - 1 - 2 ч.л.
  • червен пипер - 1 - 2 ч.л.
  • сол - 1 - 2 ч.л
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Подправяме свинския джолан със сол, черен и червен пипер. Поливаме го с олиото и го намазваме с доматеното пюре.

Овкусеното месо слагаме в дълбока тава, а около него нареждаме почистените и нарязаните на едро зеленчуци. Заливаме ястието с около 500 мл вода или телешки бульон, завиваме с фолио и задушаваме около 2 часа във фурна, предварително загрята на 220 градуса.

Изваждаме ястието от фурната. Отстраняваме фолиото и внимателно обезкостяваме задушения джолан. Добре почистените гъби ги нарязваме на филийки и ги задушаваме до омекване в сгорещен зехтин, като леко ги посоляваме.

Към тях прибавяме нарязаните на ивички кисели краставички и пресования чесън и задушаваме още 4-5 минути. В съда с гъбите и краставичките слагаме задушеното свинско месо и отново задушаваме за още около 5 минути. Отстраняваме капака, заливаме с 1-2 черпака от бульона и овкусяваме със сол и черен пипер.

Връщаме всичко обратно в тавата, поръсваме с настърган кашкавал и запичаме до готовност на кашкавала.

Задушен джолан за истински ценители.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анелия Терзиева
Анелия Терзиева
Обожавам джолан.Става много добре и в уред за бавно готвене където оставям джолана поне за 4 часа.
22.02.2017 10:01
Тодор Стаматов
Тодор Стаматов
рецептата е магнетично съблазнителна и предполагаемо ВКУСНА...след изпълнението на рецептата,ще има и друг коментар.
10.03.2016 15:07