Gotvach.bg»Рецепти»Морски дарове»Пикантни миди по гръцки (Миди Саганаки)

Пикантни миди по гръцки (Миди Саганаки)

ЗориЗори
Гуру
1k10k5k7
Пикантни миди по гръцки (Миди Саганаки)
Снимка: Зори
2 / 9
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
40 мин.
Порции
2
"Магията на Гръцката кухня вече и във вашия дом - пикантни миди по гръцки Саганаки"

Необходими Продукти

  • миди - 1.5 кг с черупките
  • лук - 1 глава
  • чесън - 3 - 4 скилидки
  • домати - 500 г
  • люти чушки - 1 бр. червена + 1 зелена
  • магданоз - 2 - 3 стръка
  • риган - 2 - 3 стръка (или 2 щипки сух)
  • овче сирене - 200 г бяло саламурено (фета, гравиера, касери, халуми)
  • узо - 20 мл
  • зехтин - 4 - 5 с.л.
  • лимони - 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Името саганаки” идва от името на съда, в който се приготвя ястието – дълбок тиган с две дръжки, нещо подобно на нашия сахан.

Черупките на мидите се почистват старателно с телена четка, измиват се и се прехвърлят в дълбок съд без вода.

Захлупват се и след десетина минути от включването на котлона са готови - когато всички миди се отворят. Ако има неотворени миди, те се изхвърлят.

През това време в друг дълбок съд в зехтина се запържват наситненият лук и ситно нарязаните люти чушлета.

Добавят се обелените и нарязаните на дребни кубчета домати и се оставя на котлона да къкри, докато се сгъсти сосът.

След като заври доматеният сос, се добавят и мидите, риганът и ситно нарязаните скилидки чесън.

Полива се с узото и се готви още 3 - 4 минути, след което се дърпа от котлона и се поръсва с натрошеното или настъргано сирене и ситно накълцания магданоз.

Разбърква се с лъжица и ястието се сервира веднага, гарнирано с резенчета лимон и стръкчета магданоз.

И естествено - с добре охладено узо!

Тъй като сосът е много вкусен, желателно е мидите саганаки да се сервират с достатъчно количество препечен хляб за топене, а ако сте пропуснали да поднесете лъжици, черупка от мида върши отлична работа.

Добър апетит и наздраве!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: