Начин на приготвяне
Нарежете доматите на ситни кубчета. По желание ги обелете предварително.
Накълцайте лука и зелената чушка и ги запържете до омекване в зехтина. Сложете захарта и две щипки сол и гответе до леко карамелен загар, след което сипете доматите и лютите чушлета- натрошени.
Оставете сосчето да къкри 20-25 минути под капак на слаб до умерен огън.
През това време почистете мидите от мустачки и израстъци по черупката. Измийте ги добре и поставете в тенджерка, заливайки ги с бялото вино. Поставете на силен огън и разклащайте докато се отворят, веднага след това отстранете от огъня.
По желание може да махнете само горната черупка на всяка мида, може да ги оставите цели или да премахнете изцяло черупките. Бульончето от мидите прецедете.
В отделен съд запържете скилидките чесън на филийки в лъжица зехтин. Сипете брашното и запържете за минута бъркайки непрестанно. Щом замирише приятно веднага налейте една чаша от бульона на тънка струйка, без да спирате да бъркате.
Към тази кашичка сипете пикантния доматен сос и мидите и гответе всичко още 3-4 минути под капак.
Поднесете пикантното предястие поръсено с пресен магданоз.
Забележка: Ако не търпите прекалено пикантно сложете само едно чушле кайенски пипер вместо 2. Пикантния доматен сос може да пасирате преди да добавите мидите към него.
Пикантните миди с доматен сос са много вкусни.