Миди по кастилски

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Миди по кастилски
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 7
09/08/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
45 мин.
Порции
6
"Мидите по кастилски със сигурност са едно от най-вкусните мезета за добро настроение през лятото"

Необходими Продукти

  • черни миди - 2 кг пресни, живи
  • зехтин - 150 г
  • чесън - 4 скилидки
  • лук - 350 г кромид
  • кайенски пипер - 4 люти чушлета, или на вкус
  • бяло вино - 200 мл
  • брашно - 30 г
  • лют пипер - 1/3 ч.л.
  • червен пипер - 1/3 ч.л. сладък
  • сол - по желание (мидите са солени)
  • черен пипер - 1/3 ч.л.
  • магданоз - сушен за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тази рецепта за миди е типична за областа Кастия и Леон или по-точно град Самора.

Сосът по правило трябва да е пикантен, но тези от вас, които желаят, могат да намалят количеството на лютите чушлета, ако не са любители на лютото.

Първо, почистете мидите от мустачките и ги изплакнете добре. Счупените и наранени морски дарове изхвърлете.

Загрейте зехтина на слаб/умерен огън и запържете за кратко скилидките чесън, нарязани на филийки и сушените малки кайенски чушлета.

Добавете накълцания кромид лук, увеличете с две степени огъня и гответе 15 минути или докато омекне и леко се карамелизира.

През това време в дълбока тенджера сложете мидите с бялото вино (може и малко лимонов сок)

Захлупете с капак и леко разтърсете на два три пъти в продължение на 3-4 минути или докато всички миди се отворят.

Отделете и прецедете 300 мл от течността, бульон, който се е образувал.

В съда с вече омекналия и готов лук сипете брашното и трите вида пипер. Запържете за кратко и налейте мидения бульон.

Бъркайте 5 минути до сгъстяване и ако желаете да разредите, си наливайте още бульон.

Пасирайте соса до съвършена гладкост. Предварително може да извадите кайенския пипер от него.

Сервирайте черните миди с вкусния сос и поръска от сушен или пресен магданоз.

Не забравяйте да поднесете към тази вкусотия и чаша добре охладено бяло вино.

Разкошно мезе с вкус на лято и добро настроение са тези миди по кастилски!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: