Начин на приготвяне
Тази рецепта за миди е типична за областа Кастия и Леон или по-точно град Самора.
Сосът по правило трябва да е пикантен, но тези от вас, които желаят, могат да намалят количеството на лютите чушлета, ако не са любители на лютото.
Първо, почистете мидите от мустачките и ги изплакнете добре. Счупените и наранени морски дарове изхвърлете.
Загрейте зехтина на слаб/умерен огън и запържете за кратко скилидките чесън, нарязани на филийки и сушените малки кайенски чушлета.
Добавете накълцания кромид лук, увеличете с две степени огъня и гответе 15 минути или докато омекне и леко се карамелизира.
През това време в дълбока тенджера сложете мидите с бялото вино (може и малко лимонов сок)
Захлупете с капак и леко разтърсете на два три пъти в продължение на 3-4 минути или докато всички миди се отворят.
Отделете и прецедете 300 мл от течността, бульон, който се е образувал.
В съда с вече омекналия и готов лук сипете брашното и трите вида пипер. Запържете за кратко и налейте мидения бульон.
Бъркайте 5 минути до сгъстяване и ако желаете да разредите, си наливайте още бульон.
Пасирайте соса до съвършена гладкост. Предварително може да извадите кайенския пипер от него.
Сервирайте черните миди с вкусния сос и поръска от сушен или пресен магданоз.
Не забравяйте да поднесете към тази вкусотия и чаша добре охладено бяло вино.
Разкошно мезе с вкус на лято и добро настроение са тези миди по кастилски!