Начин на приготвяне
Патладжанът се обелва, нарязва на парчета, осолява се и се составя да престои, за да се премахне горчивината.
През това време се приготвят и останалите зеленчуци. Чушките се изтърбушват, почистват се от семките и също се нарязвт на парчета.
Доматите и морковите също се нарязват на големи парчета. Всички зеленчуци се объркват и изсипват в голяма тава.
Поливат се олиото, оцета, посипват се със солта и захарта. Пекат се три часа в умерена фурна, като от време на време се разбъркват. В края на печенето добавяме и червения пушен пипер.
След като са изпечени зеленчуците оставяме да изстинат за около 10 мин. и овкусяваме с черния пипер и нарязания магданоз. Пасира се с пасатор до желаната консистенция. Пълни се в буркани и се стерилизира за 10 мин.
Голяма вкусотия е тази лютеница! Опитайте и ще се уверите!
В сезона на лютеницата препоръчваме да опиташ и другите ни рецепти за лютеница като лютеницата на фурна и тази едросмляна лютеница.
Коментари
Няма край тая ужасна оцетна миризма.