Gotvach.bg»Рецепти»Туршии и зимнина»Лютеница»Мързелива селска лютеница

Мързелива селска лютеница

Невена Блажева ИвановаНевена Блажева Иванова
Помощник Готвач
2012k7302k1
Мързелива селска лютеница
Снимка: Невена Блажева Иванова
1 / 3
16/08/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
180 мин.
Общо
220 мин.
Порции
5
"Предлагаме да я кръстим енергоспестяваща, а за вкусът гарантираме, че е невероятен"

Необходими Продукти

  • домати - 3 кг
  • чушки - 2 кг червени
  • моркови - 600 г
  • патладжани - 1 кг
  • лук - 2 - 3 глави кромид
  • чесън - 3 - 4 скилидки
  • оцет - 1/3 ч.ч.
  • захар - 1 ч.ч.
  • олио - 1 ч.ч.
  • сол - на вкус /около 3 големи с.л./
  • черен пипер - на вкус /млян/
  • пушен червен пипер - 1 с.л.
  • магданоз - връзка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Патладжанът се обелва, нарязва на парчета, осолява се и се составя да престои, за да се премахне горчивината.

През това време се приготвят и останалите зеленчуци. Чушките се изтърбушват, почистват се от семките и също се нарязвт на парчета.

Доматите и морковите също се нарязват на големи парчета. Всички зеленчуци се объркват и изсипват в голяма тава.

Поливат се олиото, оцета, посипват се със солта и захарта. Пекат се три часа в умерена фурна, като от време на време се разбъркват. В края на печенето добавяме и червения пушен пипер.

След като са изпечени зеленчуците оставяме да изстинат за около 10 мин. и овкусяваме с черния пипер и нарязания магданоз. Пасира се с пасатор до желаната консистенция. Пълни се в буркани и се стерилизира за 10 мин.

Голяма вкусотия е ! Опитайте и ще се уверите!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Аз слагам и малко винце червено!
09.09.2023 13:36
Анонимен
Анонимен
Някой да обясни ролята на оцета
14.08.2023 17:06
Анонимен
Анонимен
И откога в лютеницата се слага оцет?
05.08.2023 22:52
Анонимен
Анонимен
Уф, и в лютеничката оцет...
Няма край тая ужасна оцетна миризма.
19.08.2021 20:21
1