Картофено пюре с октопод по галисийски

24/08/2018
Йорданка Ковачева
отЙорданка КовачеваМастър Шеф9585093428
Приготвяне15 мин.
Готвене22 мин.
Общо37 мин.
Порции4
Сготви+1 точки
13 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо138
  • Преглеждания за месеца2
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена13

Необходими Съставки

  • октопод - 300 г сварени пипала
  • картофи - 500 г
  • сметана - 200 мл готварска
  • заквасена сметана - 1 - 2 с.л.
  • дафинов лист - 1 бр.
  • черен пипер - 2 щипки
  • сол - 1 с.л.
  • червен пипер - 1 с.л.
  • лют пипер - 1 ч.л. или на вкус
  • зехтин - 100 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Поставете съд с около 1.5 л вода и дафиновия лист на котлона. Щом течността заври, сложете половината сол и картофите - обелени и нарязани на парченца. Варете около 15-20 минути или до пълното им омекване (времето може да варира според това на колко големи парчета сте нарязали картофите).

2. Отцедете веднага от водата и пасирайте заедно с останалата сол, 30 мл от зехтина, сметаните и черния пипер. Сметаната, която съм посочила, може да бъде готварска или сладкарска - неподсладена, за разбиване. Така ще се придаде невероятна кремообразност на сместта.

3. Нарежете пипалата на октопода на кръгчета с приблизителна дебелина от 0.5 см. В малък съд загрейте на слаб огън останалия зехтин, сипете лъжиците червен и лют пипер, плюс още малко сол. Веднага отстранете от огъня и бъркайте за няколко секунди.

4. В чашки разпределете от картофеното нежно кремче, подредете парченца октопод и отгоре залейте с малко от зехтиновата емулсия.

Поръсете с едра люспеста сол и поднесете веднага. Добър апетит!подобни рецепти тук

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар