Начин на приготвяне
В 100 мл хладка вода се натрошава маята с кубчета захар и се разбърква добре. Оставя се да шупне, сипва се в средата на брашното.
Добавят се останалата вода, кисело мляко, сол, олио, яйце и всичко се разбърква. Замесва се средно меко тесто (като меката част на ухото).
Покрива се с кърпа или фолио и се оставя да втаса за 30-40 минути на топло. Късат се малки топчета тесто, оформят се фитили, дълги 24-25 см.
Двата края се свързват да се оформи геврече. В тенджера се заварява вода с мед. Пускаме гевреците за 30-40 секунди и изваждаме с решетъчна лъжица на табла.
Нареждат се върху хартия за печене, поръсват се с маково семе. Пекат се в загрята фурна на 180 градуса за 20 минути, до златисто. Сервират се топли за закуска. Вкусно за почивните дни!
Коментари