Начин на приготвяне
Затопляме млякото и вода и ги смесваме. Сипваме вътре мята и разбъркваме.
Пресяваме брашното в купа и правим кладенче в средата. В него сипваме солта, захарта и олиото. Наливаме и сместа с маята. Разбъркваме до смесване на продуктите и замесваме меко тесто.
Разделяме го на 20 части, оформяме ги на топчета и ги подреждаме на набрашнен плот.
Оставяме топчетата за 15-20 минути да се отпуснат.
Загряваме фурната на 200 градуса.
Сипваме водата, солта и содата в тенджера и кипваме.
Оформяме всяко топче на фитил. Усукваме фитилите два по два и съединяваме в края, за да оформим гевреци.
Пускаме всеки геврек в кипящата течност и изчакваме да изплуват нагоре варените гевреци.
Изваждаме гевреците върху хартия за печене, оставяме ги за кратко и ги топваме от едната страна в смесените два вида захар.
Подреждаме ги в тефлонова тавичка със захарта нагоре.
Забождаме отгоре нарязани на едро бадеми и стафиди.
Слагаме сладките варени гевреци да се пекат в загрятата фурна и печем около 15 минути.