Начин на приготвяне
Сварява се обелена глава червено цвекло, отцежда се и нарязваме на парченца. Запазете част от водата, защото може да ви потрябва.
На скара печем патладжана и червените чушки, обелват се и нарязани прибавяме към цвеклото.
Поставят се зеленчуците в блендер или в каната на чопър. Налива се олио, ябълков оцет, накъсани листа босилек и магданоз, нарязани скилидки чесън и сол.
Пасираме зеленчуците и преценяваме дали има нужда да добавим и малко от водата, в която се е варило цвеклото.
Трябва да се получи еднородна гъста смес като пастет.
Опитваме на вкус, при нужда се добавят още подправки и сипваме в чиния разядката в средата.
Може да се гарнира с маслини и кръгчета прясна краставица.
Чудесно мезе за ракия през лятото!