Начин на приготвяне
За готвене използваме свежа бамя с дължина приблизително 3 см, ако готвим по-голяма бамя, трябва да нарежем на парченца, защото като се сготви, сварените дълги шушулки стават на дълги влакна и по-трудно се консумират.
Измиваме бамята, отцеждаме, наръсваме със сол и обтриваме, защото има бодливи мъхчета. Отново измиваме и почистваме от дръжките.
В тенджера слагаме да заври вода със сол и няколко лъжици оцет. Във врящата вода слагаме бамята и варим 5 - 10 минути. Изваждаме от водата и обливаме със студена вода. Оставяме да се отцежда в голяма цедка или гевгир.
Ориза измиваме в няколко води и заливаме със студена вода и оставяме така, докато стане време да сложим в ястието. Нарязваме почистен лук на ситно.
Белим доматите и също нарязваме на малки парченца. В олио (1 к.ч.) с малко вода слагаме да се задуши лукът със сол и черен пипер на вкус. Като стане прозрачен, сипваме нарязаните домати и готвим до намаляване течността.
Ръсваме червен пипер (1 к.л.) кимион и пушен червен пипер на вкус. Тогава прибавяме и отцеден от вода ориз. Разбъркваме няколко пъти и наливаме една чаена чаша топла вода. Подправяме и със ситно нарязани зелени листа целина на вкус.
Когато оризът поеме водата, наливаме още една чаша топла вода, прибавяме бамята и след като водата се абсорбира от ориза, наливаме и трета чаша топла вода.
Варим ястието до готовност, като разбъркваме периодично, и при необходимост може да доливаме още вода, докато оризът и всички зеленчуци се сварят.
Сервираме постния гювеч с ориз и бамя топъл.
Коментари