Gotvach.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Курбан чорба»Сватбарска курбан чорба (шилешка)

Сватбарска курбан чорба (шилешка)

ЗориЗори
Гуру
1k10k5k7
Сватбарска курбан чорба (шилешка)
Снимка: Зори
3 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
150 мин.
Порции
6
"В миналото задължителна по време на сватба, днес може да си я хапвате винаги, когато поискате, без да се налага да се обвързвате"

Необходими Продукти

  • за 6 порции
  • шилешко месо - 600 - 700 г (плешка, врат)
  • сол - 1 с.л.
  • лук - 1 небелена глава кромид
  • олио - 1 к. ч.
  • кромид лук - 2 глави
  • домати - 2 бр.
  • моркови - 1 бр.
  • зелени чушки - 1 бр.
  • червени чушки - 1 бр.
  • картофи - 3 - 4 бр.
  • люти чушки - 2 бр. суха червена
  • черен пипер - 10 - 12 зърна
  • магданоз - 10 стръка
  • джоджен - 15 листа пресен или 2 - 3 ч.л. сух
  • краве масло - по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Месото се измива, нарязва се на едри късове и се поставя заедно с кокалите в голяма тенджера. Посоляват се, слага се небеленият кромид лук и се залива се с 2.5 литра студена вода.

Добавят се зърната черен пипер и солта и се вари до полуготовност, като пяната се отстранява с решетъчна лъжица периодично.

Месото се обезкостява и нарязва на парчета, маха се необелената глава лук, бульонът се прецежда и се връща на огъня.

Почистените две глави лук, чушки, морков и картофи се нарязват на ситно и се слагат в курбана с полуготовото и нарязано на порционни парчета месо. Сипва се олиото и курбана ври още 20 - 30 минути.

След това се добавят стритите люти чушлета и доматите, които предварително са обелени и нарязани на ситни кубчета. Ври още 10 минути.

Преди да свалим курбана от огъня го овкусяваме със сол, черен пипер и го поръсваме със ситно нарязания магданоз и джоджен. По желание може да добавим и масло на вкус.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: