Начин на приготвяне
Патладжанът и тиквичката се измиват и обелват. Нарязват на кубчета и се посоляват. Оставят се да се отцеждат. Чушките се измиват и почистват от семките. Режат се на кубчета. Морковите се измиват и нарязват на кубчета. Гъбите се измиват и режат на филийки. Лукът се почиства и се нарязва на ситно. Доматите се измиват и режат на кубчета.
Пилешкото се нарязва на кубчета. В тиган се слага мазнина да се зегрее. Пилешкото се пържи. Когато е готово, се изважда в голяма купа. Същия тиган се ползва за всички зеленчуци по отделно. Запържва се лукът и се прибавя към пилето. Всяка следваща съставка се добавя в голямата купа. Гъбите се пържат. Чушките се пържат. Морковите се пържат. Отцеждат се тиквичките и патладжанът и се пържат. Доматите се пържат, като се оставят по-дълго за да поизври сокът им.
Когато всички зеленчуци са готови, се обърква плънката. Овкусява се със сол и черен пипер. Подготвя се намазнена тава. В купа се слагат 2 листа от корите, като в купата трябва да е средата на кората. Слага се от плънката. Плънката трябва да се разпредели за всички кори по равно.
Захлупват се крайчетата на кората. Става нещо като пликче. Обръща се и се нарежда в тавата. Това се прави с всички останали кори, като за едно пликче се използват по 2 кори. Нареждат се едно до друго, така че да изпълнят цялата тава. Запича се във фурната на 180°C до зачервяване.
Прави се сос Бешамел. В тиган се слага олио да загрее. Добавя се брашното да се запържи. Постепенно се добавя прясното мляко.
Непрекъснато се разбърква енергично с тел. Овкусява се със сол и малко индийско орехче. Корите се заливат със соса.
Кашкавалът се настъргва. Поръсва се равномерно навсякъде. Отново се връща във фурната да се запече.
Истинско изкушение.
Коментари