Начин на приготвяне
Затоплете водата до телесна температура и в нея сипете пакетчето суха мая и зехтина (може да използвате и олио). Разбъркайте и към течността пресейте брашното със солта.
Замесете тесто, което прехвърлете на набрашнен плот и работете с него около 6-7 минути до постигане на еластичност.
Разделете тестото на две равни части и в едната омесете маковите семена. Оформете на две топки и всяка поставете в намазнена купа и покрийте с кърпа. Оставете да втасат за 1 час.
Разточете всяка топка тесто на тънка кора върху набрашнен плот.
Изрязвайте тънки солети и малко по-дебели гризини, като продавате забавни форми или усуквате.
Подреждайте в тавичка, покрита с хартия за печене (4-5 тавички излизат от това количество).
Старайте се да подреждате първо по-тънките солети, а гризините отделно, за да се изпекат равномерно.
Печете в загрята на 200 градуса фурна за 12-16 минути.
Хрупкави и много вкусни, тези гризини и солетки ще очароват децата на всяко парти!