Начин на приготвяне
За този дип с броколи измийте и разчленете броколите на розички.
Кочанчето също може да използвате, но първо проверере дали е крехко и ало трябва, го обелете от по-твърдия външен слой.
Него нарежете на по- малки парченца, за да се свари едновременно с розичките.
Сварете зеленчука в леко подсолена вода до омекване.
Отцедете и оставете да изстине, след това го прехвърлете в тесен и висок съд, удобен за работа с пасатор.
Прибавете обелените скилидки чесън, лимоновия сок и по желание малко сол.
Пасирайте до гладко пюре и добавете шепа орехи, сиренето, лютото чушле и зехтина.
Позиционирайте отново пасатора в съда и пасирайте, докато сместа стане съвършено гладка и пухкава.
След като вкусният дип е готов, може да го опитате и да си добавите, ако трябва, още сол, зехтин или лимонов сок. Не слагайте много сол в началото, защото самото сирене понякога е твърде солено.
Аз лично обожавам този дип с повечко лимонов сок и си добавям допълнително.
Поднесете пухкав дип от броколи и сирене със свежи листа от босилек, пръчици от моркови или краставица, както и със гризини, пълнозърнести солети или хрупки (или каквото ви харесва).
Добър апетит!