Картофени кнедли със сини сливи

06/09/2018
marcheva14
отmarcheva14Мастър Шеф86070954961
Приготвяне30 мин.
Готвене20 мин.
Общо50 мин.
Порции17
Сготви+1 точки
12 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо371
  • Преглеждания за месеца9
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена12

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Картофите се сваряват. Охлаждат се и се обелват. С преса се смачкват на пюре, може да се настържат на едро ренде.

Междувременно се подготвя топингът. В тиган с разтопено масло се прибавят галетата. Разбъркват се непрекъснато, докато станат златисто-кафяво. Свалят се от котлона и се охлаждат напълно. След това се прибавя захарта и канелата. Разбърква се с телена бъркалка. Оставя се настрана до ползването им.

Към картофеното пюре се прибавя солта, яйцето , разтопеното масло и брашното. Разбърква се с дървена лъжица, а след това и с ръка, до гладка и силно лепкава смес.

Сливите се почистват от костилката.

Приготвя се голяма тенджера с достатъчно вода да се сгорещи силно на котлона, нека да ври. Малко преди да се пускат кнедлите се намалява силата на котлона.

На голяма дървена дъска или плот се сипва повече от 1 с. л. брашно. Загребва се от пюрето с лъжица и се поставя върху брашното, като се обръща и от двете страни, за да не лепи, силно лепкаво е. С пръсти се оформя малка питка и по средата ѝ се поставя почистената слива. Загръща се от всички стани, за да се оформи топче. Оставя се настрана върху брашно, докато се приготвят всички кнедли.

Във врящата вода се пускат по 4 до 5 кнедли. Те падат на дъното и се оставят докато изплуват. Веднага се изваждат и веднага, горещи се поставят в купата с галетата. С вилица / пръсти се овалват повече пъти, докато галетата полепне много хубаво. Подреждат се на поднос.

Сервират се топли или студени.

Източник: Home cooking

Кнедлите могат да се приготвят и със сушени сини сливи, като предварително сливите се натопят в гореща вода, за да омекнат. Подсушават се.

Картофеното тесто е изключително меко и лепкаво, може да се добави само до 1 с. л. брашно.. Кнедлите се оформят изцяло върху брашно. Тъй като е силно меко тестото е добре да се оформят межде двете дланите, които са събрани като половин шепа и да се търкалят между тях.

Не се старайте да са с напълно правилна кръгла форма, след като се натопят обилно в галетата те стават абсолютно равни и хубави. Избират се по-малки сини сливи, по-удобни са за работа.подобни рецепти тук

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар