Gotvach.bg»Рецепти»Предястия»Чуден печен патладжан със салвия на скара

Чуден печен патладжан със салвия на скара

ЗориЗори
Гуру
1k10k5k8k7
Чуден печен патладжан със салвия на скара
Снимка: Зори
1 / 4
08/06/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
35 мин.
Порции
4
"Трудно ще намерите по-вкусен патладжан от нашия"

Необходими Продукти

  • патладжани - 2 бр., едри
  • салвия - 1 пълна шепа листа
  • олио - 1/2 ч.ч.
  • черен пипер
  • кимион
  • сол
  • сушени зеленчуци
  • моркови - 1/4 ч.л.
  • праз - 1/4 ч.л.
  • червени чушки - 1/4 ч.л.
  • кромид лук - 1/4 ч.л.
  • целина - 1/4 ч.л.
  • пащърнак - 1/4 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Патладжаните се измиват и без да се белят, се нарязват на филии по дължина. Осоляват се обилно от всички страни и се оставят за 20 минути, за да започнат да си пускат соковете.

Вземат се по няколко филийки патладжан, нареждат се една върху друга и се навиват на руло. Сгънати по този начин, се притискат с ръце, за да им изтече горчивият сок.

Прехвърлят се в подходящ дълбок съд и се поръсват със смлените сушени зеленчуци (морков, лук, червена чушка, праз, пащърнак и целина). След това се поливат с олиото, като с помощта на четка то се разпределя равномерно.

Листата салвия/градински чай (по-едри) също се намазват обилно с олио.

Върху добре загрятата скара се слагат патладжаните и около тях листенцата салвия. На листата салвия им трябва по-малко от половин минутка на скарата и веднага се махат, без да се обръщат. Внимавайте да не ги прегорите, защото започват да горчат. Получава се страхотен зелен и много ароматен чипс.

Печените патладжани се обръщат и от другата страна, за да получат апетитен загар на райета.

Поднасят се с чипса от салвия, поръсени с черен пипер и кимион.

Изключително вкусни са както топли, така и охладени.

Чудният печен патладжан със салвия на скара е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: