Начин на приготвяне
Да се приготвя храна в оризоварка е изключително бързо и лесно!
Оризът, който ще приготвим, е подходящ както за основно ястие, така и за гарнитура.
Първо измиваме ориза няколко пъти до бистра вода (по желание предварително го накисваме). Измиваме и нарязваме свежо набрани от градината лападови листа, салвия.
Само една главичка стар лук (обелена и ситно нарязана) ни е необходима за ориза. Другата е за декорация, като една или повече по желание – глава лук разрязваме на хикс – 1/3 от височината, и изпичаме във фурната, за да омекне (докато оризът се готви).
В съда на оризоварката разбъркваме ориза със зеленините, лука и подправките: хималайска сол, пипер меланж, кориандър (смлени семена), джинджифил на прах, конопено брашно, босилек (сушен и ситно стрит) и брашно от коприва.
За пикантен вкус прибавяме нарязвано на ситно малко люто чушле и марината от буркана на лютите чушлета (домашно приготвени). Накрая добавяме зехтин и всичко заедно разбъркваме с дървена бъркалка, за да се смесят вкусовете и съставките.
Заливаме с водичка и зареждаме оризоварката за 30 минути. След като изключим, разбъркваме ориза и го оставяме още 5 минути, за да си поеме останалата вода (ако има такава). За овалната форма, в която искаме да го поднесем, е желателно оризът да не е воднист, а да е стегнат (като за гарнитура).
В подходяща за целта – дълбока купа, капваме няколко капки шарлан и със силиконова четчица – намазваме цялата отвътре (за по-лесно отделяне на формата). В същата купа сипваме ориза, като старателно с лъжица притискаме, за да се получи стегната форма – без вдлъбнатини, и така напълваме догоре.
Напълнената купа обръщаме внимателно в чиния, избрана за поднасяне на ястието. За финал украсяваме оризовия купол с изпечената глава лук, във формата на лотос.
Стилен Купол от пикантен ориз с лапад и салвия на оризоварка – подходящ за пикник, пролетен обяд или засищаща гарнитура към други ястия.