Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Купол от пикантен ориз с лапад и салвия на оризоварка

Купол от пикантен ориз с лапад и салвия на оризоварка

Купол от пикантен ориз с лапад и салвия на оризоварка
Снимка: Илиана Първанова
1 / 5
29/04/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
40 мин.
Порции
2
"Чудно ястие от ориз с лапад и салвия, което си струва всяка минута на търпение"

Необходими Продукти

  • лапад - 10 листа
  • ориз - 1 ч.ч.
  • лук - 2 малки главички /стар
  • салвия - 3 пресни листенца
  • хималайска сол - 1 ч.л. фина
  • пипер меланж - 3 щипки
  • кориандър - 1 щипка смлени семена
  • джинджифил - 2 щипки
  • конопено брашно - 2 щипки
  • босилек - 3 щипки сушен и стрит
  • копривено брашно - 2 щипки
  • люти чушки - 1 бр. малко
  • марината - 1 с.л. от лютите чушлета
  • зехтин - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Да се приготвя храна в оризоварка е изключително бързо и лесно!

Оризът, който ще приготвим, е подходящ както за основно ястие, така и за гарнитура.

Първо измиваме ориза няколко пъти до бистра вода (по желание предварително го накисваме). Измиваме и нарязваме свежо набрани от градината лападови листа, салвия.

Само една главичка стар лук (обелена и ситно нарязана) ни е необходима за ориза. Другата е за декорация, като една или повече по желание – глава лук разрязваме на хикс – 1/3 от височината, и изпичаме във фурната, за да омекне (докато оризът се готви).

В съда на оризоварката разбъркваме ориза със зеленините, лука и подправките: хималайска сол, пипер меланж, кориандър (смлени семена), джинджифил на прах, конопено брашно, босилек (сушен и ситно стрит) и брашно от коприва.

За пикантен вкус прибавяме нарязвано на ситно малко люто чушле и марината от буркана на лютите чушлета (домашно приготвени). Накрая добавяме зехтин и всичко заедно разбъркваме с дървена бъркалка, за да се смесят вкусовете и съставките.

Заливаме с водичка и зареждаме оризоварката за 30 минути. След като изключим, разбъркваме ориза и го оставяме още 5 минути, за да си поеме останалата вода (ако има такава). За овалната форма, в която искаме да го поднесем, е желателно оризът да не е воднист, а да е стегнат (като за гарнитура).

В подходяща за целта – дълбока купа, капваме няколко капки шарлан и със силиконова четчица – намазваме цялата отвътре (за по-лесно отделяне на формата). В същата купа сипваме ориза, като старателно с лъжица притискаме, за да се получи стегната форма – без вдлъбнатини, и така напълваме догоре.

Напълнената купа обръщаме внимателно в чиния, избрана за поднасяне на ястието. За финал украсяваме оризовия купол с изпечената глава лук, във формата на лотос.

Стилен Купол от пикантен ориз с лапад и салвия на оризоварка – подходящ за пикник, пролетен обяд или засищаща гарнитура към други ястия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: