Начин на приготвяне
Патладжаните се измиват и без да се белят, се нарязват на филии по дължина. Осоляват се обилно от всички страни и се оставят за 20 минути, за да започнат да си пускат соковете.
Вземат се по няколко филийки патладжан, нареждат се една върху друга и се навиват на руло. Сгънати по този начин, се притискат с ръце, за да им изтече горчивият сок.
Прехвърлят се в подходящ дълбок съд и се поръсват със смлените сушени зеленчуци (морков, лук, червена чушка, праз, пащърнак и целина). След това се поливат с олиото, като с помощта на четка то се разпределя равномерно.
Листата салвия/градински чай (по-едри) също се намазват обилно с олио.
Върху добре загрятата скара се слагат патладжаните и около тях листенцата салвия. На листата салвия им трябва по-малко от половин минутка на скарата и веднага се махат, без да се обръщат. Внимавайте да не ги прегорите, защото започват да горчат. Получава се страхотен зелен и много ароматен чипс.
Печените патладжани се обръщат и от другата страна, за да получат апетитен загар на райета.
Поднасят се с чипса от салвия, поръсени с черен пипер и кимион.
Изключително вкусни са както топли, така и охладени.
Чудният печен патладжан със салвия на скара е готов.
В сезона на патладжана, препоръчваме силно да опитате и тези рецепти за рулца от патладжан, салата с патладжан или мусака от патладжан.