Начин на приготвяне
Фурна с вентилатор - 170 градуса. Плоска тава покрита с хартия за печене.
В касерола се изсипва прясното мляко и сметаната. Загряват се на умерен котлон до 40 градуса. Сваля се от котлона и се прибавя маята, разбърква се, за да се стопи.
Когато маята се разтвори се прибавят захарта, ванилинът, настъргана фино лимонова кора и яйцето.
Разбърква се с вилица, докато се смесят продуктите. В самата купа се започва да се прибавя брашното на порции, докато се замеси тесто.
Изважда се върху плот и се омесва за около 10 мин. Тестото трябва да бъде гладко и еластично.
Прехвърля се в леко намаслена купа с масло, покрива се и се оставя да втаса за около 2 часа или докато изпълни купата.
Втасалото тесто се изважда върху леко набрашнен плот, премесва се за много кратко и се разточва на правоъгълник с дебелина 1 см.
По дължина с нож за пица се нарязва на ленти, около 2 см. След това се разрязва и през средата.
Взимат се по три ленти и се заплитат. Общо са 8 бр. кифли. Подреждат се в тавата за печене. Оставят се да втасат отново за 30 мин.
Пече се на 170 градуса за около 15 мин.
Изваждат се от фурната и все още докато са горещи се намазват посредством четка с вода. Оставят се да се охладят напълно, а след това се напудрят обилно с пудра захар.
Съхраняват се в купа/буркан с плътно прилепнало фолио за около 3-4 дни.
Източник: Fatto in Casa da Benedetta
Неочаквано добра рецепта за една бърза сутрешна закуска.
Ползвала съм два вида брашно, така както е изписано в рецептата, но не е проблем да се работи и само с обикновено бяло брашно. Тестото може да се работи както на ръка, така и да се измеси изцяло в миксер.
Плетените кифли със сметана (Treccine Soffici) са готови.