Начин на приготвяне
Натрошаваме сиренето в чиния, така че да стане на по-едри бучици, за да се усеща. Пресяваме брашното в дълбока купа. В брашното си оформяме кладенче. Прясното мляко го вадим на стайна температура, заедно с яйцето и заквасената сметана.
В прясното мляко слагаме захарта и маята. Към сместа с маята, прясното мляко и захарта слагаме и две щипка брашно. Разбъркваме добре с пръсти или с лъжица. Оставяме да шупне маята в прясното мляко.
След като шупне, я влагаме в брашното. В него слагаме 100 г заквасена сметана, щипка сол и 50 мл олио, което опреди това си отмерваме. Използвала съм 1/2 кофичка от 200 г заквасена сметана.
Започваме да месим тесто върху маса, леко набрашнена. След като е вече готово, го оставяме да втаса за 40 мин. Покриваме тестото с кухненска кърпа. Тестото става меко и пухкаво, не лепне.
Разточваме тестото с точилка на кръг и го режем на 12 триъгълника. Ако обаче искаме да са по-големи кифлите, можем да го разрежем на 8 части. В широката част слагаме натрошено сирене.
Навиваме кифлите. Редим кифлите в тава, застлана с хартия. Разбиваме в чиния 1 яйце и 1 с.л. олио. С четка мажем кифлите. Поръсваме ги щедро с бял сусам. Печем на 180 градуса в предварително загрята фурна.
След като се опекат, ги редим в чиния. Можем да ги сервираме с кисело мляко.