Плетени кренвиршки

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k20k4k24
Плетени кренвиршки
Снимка: Мария Симова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
50 мин.
Порции
12
"Тези плетени кренвиршки изглежда вкусно и са наистина много вкусни"

Необходими Продукти

  • яйца - 1 бр.
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • кисело мляко - 250 г
  • вода - 100 мл затоплена
  • олио - 2 с.л.
  • суха мая - 7 г
  • брашно - около 550 г
  • кренвирши - 3 бр.
  • жълтъци - 1 бр. за намазване
  • сусам - за поръсване
  • риган - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обелете и нарежете кренвиршите - първо през средата по хоризонтала, след това през средата на вертикала.

В купа пресейте брашното и добавете солта, разбъркайте и оформете кладенче.

В купа налейте затоплената вода, прибавете маята и захарта, разбъркайте и оставете за 15 минути да се активира под капак.

В кладенчето при брашното, прибавете разбитото с вилица яйце, киселото мляко, олиото и активиралата се мая, замесете меко тесто.

Поставете тестото в намазана с олио купа и покрийте, оставете за 60 минути да си удвои обема. Премесете тестото и разделете на 12 еднакви топчета.

Всяко топче с помощта на точилка разточете на тънка кора, поставете в средата на всяка кора парче кренвирш. От двете страни на кренвирша направете разрези рибена кост и преплитайте на плитка върху него да се покрие (като повито бебче).

Поставете така оформените кренвиршки в тава постлана с хартия за печене и оставете за 30 минути да набъбне тестото.

След което намажете ги с разбития жълтък с малко мляко с помощта на четка и поръсете с щипка сусам и риган. Поставете тавата в предварително нагрята на 170 градуса фурна и печете до златиста коричка отгоре.

Плетените кренвиршки са готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Вики
Вики
Днес пробвах рецептата и станаха невероятни. ?
16.11.2020 15:37