Начин на приготвяне
Обелете и нарежете кренвиршите - първо през средата по хоризонтала, след това през средата на вертикала.
В купа пресейте брашното и добавете солта, разбъркайте и оформете кладенче.
В купа налейте затоплената вода, прибавете маята и захарта, разбъркайте и оставете за 15 минути да се активира под капак.
В кладенчето при брашното, прибавете разбитото с вилица яйце, киселото мляко, олиото и активиралата се мая, замесете меко тесто.
Поставете тестото в намазана с олио купа и покрийте, оставете за 60 минути да си удвои обема. Премесете тестото и разделете на 12 еднакви топчета.
Всяко топче с помощта на точилка разточете на тънка кора, поставете в средата на всяка кора парче кренвирш. От двете страни на кренвирша направете разрези рибена кост и преплитайте на плитка върху него да се покрие (като повито бебче).
Поставете така оформените кренвиршки в тава постлана с хартия за печене и оставете за 30 минути да набъбне тестото.
След което намажете ги с разбития жълтък с малко мляко с помощта на четка и поръсете с щипка сусам и риган. Поставете тавата в предварително нагрята на 170 градуса фурна и печете до златиста коричка отгоре.
Плетените кренвиршки са готови.
Коментари