Начин на приготвяне
Листата се измиват със студена вода и се оставят да се изцедят.
В подходящ съд се приготвя саламура от 1 литър вода, 100 мл оцет, 2 с.л. захар, по 1 супена лъжица сол и подправките - синапено семе, бахар и черен пипер.
Когато саламурата заври, в нея се пускат навитите на руло 20 броя лозови листа, завързани с канап, оставят се само докато си променят леко цвета. Изваждат се от саламурата и се прехвърлят в тава.
Отстранява се канапа и рулцата от листата се нареждат в бурканчета и се допълват с прецедената течност от саламурата.
Стерилизират се за 1-2 минути след завирането на водата и веднага се изваждат. Обръщат се с капачките надолу докато изстинат и след това се прибират на хладно и тъмно място.
Могат да се използват както за приготвянето на сърми, така и като допълнителна съставка към вкусни гозби и ястия с месо.