Начин на приготвяне
Хамсиите се изчистват от главите и гръбначната кост, посоляват се, поливат се със сока на лимона и се оставят на хладно.
Оризът се почиства, измива и накисва в 2 чаени чаши гореща вода за 1 час. Изцежда се.
В тиган с малко олио се запържва предварително накиснатия ориз за 2-3 минути.
Добавя се наситнените глава кромид лук и подправките - магданоз, копър, джоджен, черен пипер и сол.
Разбърква се хубаво. На дъното на малка тавичка, намазана обилно с олио или зехтин, се слагат част от парчетата риба, както и от страни по ръбовете. Покрива се със сместа от ориза, отгоре също се покрива с филетата риба.
Налива се кафена чаша гореща вода и малко олио или зехтин.
Прехвърля се във фурната и пилафът се изпича за 30-40 минути на 180 градуса.
Пилафът с риба хамсия е готов.