Начин на приготвяне
Почистете рибата, като откъсвате главата и прокарвате пръст надлъжно през коремчето. Извадете вътрешностите и костта и оставете опашката, която да свързва двете филенца. Измийте всяка рибка старателно под течаща вода.
Почистените филета от хамсия подредете в удобен съд и залейте със смес от студената вода, ябълковия оцет и вино и разтворената в тях сол. Количеството на солта може да регулирате според вкуса си, тоест ако не искате рибката да е солена, сложете по-малко. Отгоре подредете шалота, нарязан на тънки ивици, и поръсете с микса от три вида пипер. За по- интензивен вкус може да подреждате лук и да ръсвате пипер и между всеки пласт рибки.
Затворете херметически съда или завийте в стреч фолио и оставете в хладилник от 2 до 6 часа. Колкото по-дълго хамсията стои в маринатата, толкова повече ще поема от съставките в нея и трябва да внимавате да не престои прекалено и стане прекалено кисела или солена. Препоръчвам да си я опитвате след втория час.
Готовата хамсия ще побелее и загуби прозрачността вследствие на солта и оцета. Изваждайте филенцата, отцеждайки ги в отделен съд и след като ги подредите, ги залейте със зехтина, така че да ги покрива. Отгоре настържете само жълтата част на лимоновата кора и поръсете със червените боровинки или стафиди. Оставете така да престоят в хладилник едно денонощие.
Преди поднасяне подредете рибките в порционни чинийки и поръсете с капки от силно пикантният сос Табаско.
Добър апетит!
Коментари