Начин на приготвяне
В топло прясно мляко се натрошава маята с 1 ч.л. захар. Оставяме за кратко да бухне. В брашното се оформя кладенче и се сипват маята, останалата захар, сол.
Добавят се яйцата, като се отделя 1 жълтък за намазване отгоре, и всичко се разбива добре с вилица.
Накрая се добавят разтопеното масло и течна ванилия, разбърква се на лепкава, гъста каша. Изсипва се на поръсен с брашно плот и се замесва средно меко тесто.
Оставя се да втаса на топло. Късат се топчета тесто, сплескват се с длани на малка питка и в средата се поставя конфитюр от череши.
Оформят се топки с големина на ябълка и се нареждат в тава върху хартия за печене.
Оставят се да втасат още 15-20 минути и се намазват с жълтък, разбит с малко олио. Поръсват се с маково семе.
С дръжката на лъжица се оформя внимателно малка вдлъбнатина и се забожда по един лешник във всяка топка. Фурната се загрява на 170 градуса.
Печем бухтите да златисто, изваждаме и оставяме да се охладят, че конфитюрът е горещ.
Хапваме с наслада печените бухти с конфитюр от череши!