Начин на приготвяне
Хубаво узрелите череши се почистват от дръжки и костилки. Посипваме със захар в тенджерка и оставяме за час-два да пусне сок.
Добавя се водата и поставяме тенджерката на умерено силен котлон, докато захарта се разтопи, после се намалява и бъркаме периодично с дървена лопатка.
По време на варенето се образува пяна, която с решетъчна лъжица се изхвърля. Варим до нужната гъстота.
Сипваме конфитюра в 2 сухи бурканчета, затваря се с винтова капачка и обръщаме с дъното нагоре, докато се охлади.
Съхранява се на хладко, ако искате, може и да заварите бурканите само за капачка, за по-сигурно!
Разкошен конфитюр от череши за сладки рула и добавка към тестени изделия!